Kasteel van Orchimont in Vresse-sur-Semois: een glorieus en ongelukkig verleden

Het kasteel van Orchimont ligt in de provincie Namen in België en is een oud feodaal fort waarvan de overblijfselen nu nog steeds zichtbaar zijn. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de 10e eeuw en het was eeuwenlang de zetel van een belangrijk landgoed.

Het kasteel werd in de loop der eeuwen meerdere malen verwoest en herbouwd vanwege de vele conflicten die de regio troffen. Het werd met name verwoest door de Fransen in 1436 en door de Spanjaarden in 1593.

In 1878 werd een nieuwe weg aangelegd die het dorp met Vresse verbond en het terrein van het oude fort omsloot. Tegenwoordig is er een modern herenhuis in de plaats gekomen van de oude gebouwen. Toch zijn er nog steeds een torentje en enkele muren te zien, getuigen van het glorieuze en ongelukkige verleden van het kasteel van Orchimont.

Wat te zien in het kasteel van Orchimont?

Hoewel het kasteel van Orchimont grotendeels is verwoest, zijn er nog steeds enkele interessante elementen te zien op het terrein:

  • De toren: dit is het oudste element van het kasteel en dateert uit de 13e eeuw. Het bevindt zich in het westen van het terrein en biedt een mooi uitzicht op de vallei van de Semois.
  • De omheining: er zijn nog steeds enkele overblijfselen van de omheining van het kasteel, daterend uit de 15e eeuw.
  • De donjon: de donjon van het kasteel is meerdere malen verwoest, maar telkens weer herbouwd. De huidige overblijfselen dateren uit de 17e eeuw.
  • Château, église et abbaye - Le château d'Orchimont - Vresse-sur-semois

Hoe kom ik bij het kasteel van Orchimont?

Het kasteel van Orchimont ligt op ongeveer 10 kilometer van Vresse-sur-Semois. Het is bereikbaar met de auto, bus of fiets.

Met de auto: neem de N83 van Vresse-sur-Semois naar Bouillon. Neem in Bouillon de N86 richting Sedan. Na ongeveer 10 kilometer slaat u linksaf richting Orchimont. Het kasteel ligt bij de ingang van het dorp.

Met de bus: neem bus 162 van Vresse-sur-Semois naar Bouillon. Neem in Bouillon bus 163 richting Orchimont. Stap uit bij de halte "Orchimont Château".

Met de fiets: volg de RAVeL 162 fietspad van Vresse-sur-Semois naar Bouillon. Neem in Bouillon het RAVeL 163 fietspad richting Orchimont. Het kasteel ligt bij de ingang van het dorp.

Conclusie:

Het kasteel van Orchimont is een belangrijke historische site in België, ook al zijn de overblijfselen die nu nog steeds bestaan relatief bescheiden. Het is desondanks een bezoek waard voor liefhebbers van geschiedenis en erfgoed.

Le village d'Orchimont — Vresse-sur-Semois