Op ontdekkingstocht in spirituele pracht: abdijen verkennen in de Ardennen

Genesteld tussen Frankrijk en Duitsland lonkt de Ardennen niet alleen met glooiende heuvels en groene bossen, maar ook met een rijk tapijt van kloosters en abdijen die verhalen fluisteren over geloof, geschiedenis en architecturale grandeur. Of u nu een devoot pelgrim bent, een geschiedenisliefhebber of gewoon op zoek bent naar serene ontsnappingen, deze heilige havens bieden een onvergetelijke ervaring.

Duik in de geschiedenis:

  • Abdij van Stavelot: Een van de oudste kloosterstichtingen in België, daterend uit de 7e eeuw, met indrukwekkende ruïnes en een levendig modern priorij. Dompel jezelf onder in het rijke verleden en bewonder de architectonische overblijfselen, waaronder de majestueuze poortgebouw.

Afbeelding van Abbaye de Stavelot, Belgium

  • Abdij van Orval: Gesticht in de 12e eeuw, blijft deze trappistenabdij een werkend klooster, vermaard om zijn bekroonde bieren en kazen. Tour langs de indrukwekkende gebouwen, waaronder de brouwerij en kaasfabriek, en proef de vruchten van hun arbeid. 

Afbeelding van Abbaye d'Orval, Belgium

  • Abdij van Saint-Hubert: Stap terug in de tijd in deze 7e-eeuwse benedictijnenabdij, gewijd aan Sint-Hubertus, beschermheilige van de jagers. Verken de basiliek, bewonder de schatkamer en wandel door de vredige tuinen, genietend van de spirituele sfeer. 

   Afbeelding van Abbaye de SaintHubert, Belgium

Verder dan de muren:

  • Trappistinnen van Clairefontaine: Dompel jezelf onder in de serene kloostergang van deze zusters van clausuur, bekend om hun handgemaakte jam en likeuren. Geniet van serene rondleidingen en koop hun heerlijke producten, ter ondersteuning van hun zelfvoorzienende kloosterleven. Afbeelding van Trappistine de Clairefontaine, Belgium

  • Abdij van Maredsous: Ontdek dit uitgestrekte benedictijnenabdijcomplex, met zijn indrukwekkende basiliek, tuinen en brouwerij. Proef hun beroemde Maredsous-bieren, gebrouwen door de monniken zelf, en duik in de fascinerende geschiedenis van de abdij. Afbeelding van Abbaye de Maredsous, Belgium

  • Abdij van Laval-Dieu: Ontdek deze cisterciënzerabdij, ook wel bekend als Notre-Dame de Saint-Remy, gelegen te midden van schilderachtige bossen. Bewonder de romaanse architectuur, woon een gregoriaanse chantdienst bij en ervaar de rust van de afgelegen setting. Afbeelding van Abbaye de LavalDieu, Belgium

Plan je pelgrimstocht:

  • Toegankelijkheid: Veel kloosters en abdijen bieden rondleidingen aan en verwelkomen bezoekers, terwijl andere een strikter monastieke stilte handhaven. Controleer individuele websites voor openingstijden en toegang beperkingen.

  • Accommodatie: Verblijf in charmante gastenhuizen of hotels in de buurt van de kloosters, of dompel jezelf volledig onder door te overnachten in sommige abdijen die beperkte pelgrimsaccommodatie aanbieden.

 • Lokale lekkernijen: Combineer uw verkenning met het genieten van de culinaire hoogtepunten van de regio. Proef lokale kazen, geniet van versgebakken gebak en mis de beroemde trappistenbieren die door een aantal abdijen worden gebrouwen niet.