Wat is een Nationaal park?

Een nationaal park is een beschermd gebied van een land, dat is opgericht om de fauna, flora en natuurlijke landschappen te beschermen. Nationale parken zijn meestal gelegen in gebieden waar de natuur nog intact is, en ze zijn vaak populaire bestemmingen voor toeristen.

Inhoud:

Nationale parken hebben verschillende doelen, waaronder:

  • De biodiversiteit beschermen: Nationale parken zijn opgericht om zeldzame of bedreigde planten- en diersoorten te beschermen. Ze bieden deze soorten een veilige habitat en helpen voorkomen dat ze uitsterven.
  • De natuurlijke landschappen behouden: Nationale parken beschermen de natuurlijke landschappen, zoals bossen, bergen, meren en rivieren. Ze helpen de natuurlijke schoonheid van deze landschappen te bewaren en ze toegankelijk te maken voor toekomstige generaties.
  • Onderwijs en onderzoek bevorderen: Nationale parken zijn plaatsen voor onderwijs en onderzoek over de natuur. Ze bieden bezoekers de kans meer te leren over de fauna, flora en natuurlijke landschappen.

Wat is het verschil tussen een nationaal park en een natuurgebied?

Een Nationaal Park verschilt van een natuurgebied, dat is gedefinieerd als een natuurbeschermingsmiddel waarmee gerichte uitzonderlijke gebieden een status kunnen krijgen. Het verschilt ook van een natuurpark. Dit laatste omvat, in tegenstelling tot het Nationaal Park, ook steden en dorpen, evenals economische en kunstmatige gebieden op zijn grondgebied. Wat haar acties betreft, ze zijn gericht op de duurzame ontwikkeling van menselijke activiteiten in relatie tot hulpbronnen en de leefomgeving. Een Natuurpark kan dus een Nationaal Park en natuurgebieden bevatten.

Het grondgebied van de Semoisvallei heeft de bijzonderheid dat het genesteld is in het hart van twee gebieden die al erkend zijn als natuurparken en actief zijn in grotere gebieden: de natuurparken van de Zuidelijke Ardennen en de Gaume. Een absolute kracht voor de ontwikkeling van het Nationaal Park, alleen al door bundeling van reeds aanwezige krachten en expertise.

Conclusie:

Nationale parken zijn belangrijke gebieden voor de natuurbescherming. Ze spelen een essentiële rol bij het beschermen van de biodiversiteit, het behoud van de natuurlijke landschappen en het milieu-onderwijs.

Vallée de la Semois - Bouillon | Wallonia.be

Overtuigd? Aarzel niet en boek nu uw verblijf bij ons via onderstaande knop

Laden...