De Semois De Semois van Aarlen tot de Maas

De eerste etappes van de Semois: Aarlen & Tintigny  

Bijna anoniem ontspringt de rivier in de kelder van rue de Sonnetty, in het stadscentrum van Aarlen (Arlon) - één van de oudste steden van België. 

Voorzichtig doorkruist de Semois Belgisch Lotharingen of Gaume. In Tintigny contrasteert het vredige uiterlijk met de geschiedenis van de plaats, waarvan driekwart in 1914 afbrandde. Elk jaar in augustus organiseert het nabij gelegen dorp Rossignol de Gaume Jazz Festival.

Van Bouillon tot Poupehan 

De Semois heeft de Gaume verlaten en zit vast in het Ardennenmassief.

In Bouillon vormt de Semois een zeer gemarkeerde meander die bijdraagt aan majesteusiteit van de site, die kan worden bewonderd vanuit het kasteel of het uitzichtpunt Belvedère. De semois stroomt heel rustig en laat toeristen toe om op het gemakt te waterfietsen, vissen, of aangename wandelingen te doen op de oevers! 

Bij Poupehan zakt de vallei verder weg in de zuidelijke helling van het massief. Het dorp werd gevormd aan de oever van de Semois. Liefhebbers van natuur zijn hier de koning te rijk: wandelen, mountainbiken, kajakken of vissen worden beoefend rond de huizen gemaakt van leisteen.Tabaksdrogerijen zijn stille getuigen van het verleden van deze hoek van de Ardennen. 

Frahan & Vresse-sur-Semois 

 Een verplichte etappe: in dit gehucht dat administratief van Bouillon afhangt, beschrijft de Semois-vallei een prachtige lus, die de huizen en enkele weiden omsluit, terwijl aan de andere oever de beboste ruggen fungeren als schildwachten van deze oase van rust. Vanaf de hoogten van Rochehaut, kan men één van de mooiste en beroemdste panorama's van heel België bewonderen! 

Bij Vresse-Sur-Semois is er geen twijfel meer. Deze keer is de Semoisvallei 100% Ardennen. Schilders zijn hier legio en de tentoonstellingen zijn populair. Op een steenworp van het dorp kan men kajakken en is er zelfs een strand om af te koelen in de zomer. 

In dit schitterend kader is ons apparthotel Au Pied de Vigne gelegen.

Bohan en de Hautes-Rivières 

De vallei staat op het punt de grens over te steken. Langs de Semois is hier "de steen om te trouwen", gevormd uit een blok leisteen en een ander, in kwarts. Vroeger kwamen pasgetrouwden daar rug aan rug zitten. Gegarandeerde vruchtbaarheid... 

Aangekomen in Frankrijk in de toepasselijk genaamde gemeente Hautes-Rivières, wordt de vallei die van Semoy. De Semois stroomt uiteindelijk uitgeput de Maas in!