Nationaal Park van de Semoisvallei: een bewaard gebleven natuur in de Ardennen

Het Nationaal Park van de Semoisvallei is een juweel van de natuur in de Belgische Ardennen. Het strekt zich uit over 28.903 hectare, verdeeld over acht gemeenten (Bertrix, Bouillon, Chiny, Florenville, Herbeumont, Paliseul, Tintigny en Vresse-sur-Semois.), en herbergt een grote diversiteit aan landschappen, van bos tot rivier en van pittoreske dorpjes tot rotspartijen. 

De Semoisvallei is een regio in België die bekend staat om zijn prachtige landschappen. Het nationaal park, opgericht in 2023, heeft als doel deze uitzonderlijke natuur te beschermen.

Het park is verdeeld in drie zones, elk met zijn eigen kenmerken:

  • De kernzone: dit is de meest wilde zone van het park. Het bestaat uit bossen, weilanden en veengebieden.
  • De randzone: dit is de zone die de kernzone omringt. Het bestaat uit dorpen, boerderijen en landbouwgrond.
  • De overgangszone: dit is de zone die de kernzone verbindt met de randzone. Het bestaat uit bossen, weilanden en velden.

Het nationaal park herbergt een grote diversiteit aan planten en dieren naast de usual suspects zoals vossen, reeen, herten, dassen, eekhoorns,... komen ook minder voorkomende dieren voor zoals de lynx, de wilde kat, de otter of zelfs de bever.

Het nationaal park biedt tal van buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen, kajakken en vissen. Het is ook mogelijk om musea en natuureducatiecentra te bezoeken.

De Semois vormt de rode draad van het project. Een uitzonderlijke hulpbron, het vertegenwoordigt de " hoofdslagader " waar de omtrek van het Nationaal Park omheen draait. Het 687 km lange hydrografische netwerk doorkruist het grondgebied dat wordt gedeeld door grote bosgebieden (86%) en landbouwvlaktes, voornamelijk bestemd voor veeteelt. De natuur is er alomtegenwoordig en manifesteert zich zowel door plaatsen van groot biologisch belang en zeldzame soorten als door een al even opmerkelijke gewone natuur.

Het rijke landschap, het historisch gebouwd erfgoed, de tradities, de folklore en de legendes die eigen zijn aan de Vallei van de Semois dragen bij tot het smeden van een sterke identiteit met een uniek karakter, origineel en zeer gewaardeerd door de toeristen die al vele jaren de het grondgebied.

29 000 hectaren groot    86% bos

Journée dans la Vallée de la Semois - Voyages Peeters

Het Nationaal Park van de Semoisvallei is een must voor natuurliefhebbers. Het biedt een unieke setting om de schoonheid van de Belgische Ardennen te ontdekken.

Voor meer informatie over het nationaal park, bezoek de website van het Toeristisch Buro van de Belgische Ardennen.

Overtuigd? Aarzel niet en boek nu uw verblijf bij ons via onderstaande knop

Laden...