Vresse-Sur-Semois Introductie van Vresse-Sur-Semois

Vresse-sur-Semois, het kleine Zwitserland van Namen 

Vresse-sur-semois is gelegen in het uiterste zuiden van de provincie Namen en één van de laatste plekjes alvorens de Franse grens over te steken. Haar grenzen deelt ze met de provincie Luxemburg en Frankrijk. De twaalf dorpen waaruit het bestaat (Alle, Bagimont, Bohan, Chairière, Laforêt, Membre, Mouzaive, Nafraiture, Orchimont, Pussemange, Sugny en Vresse) bieden een verscheidenheid aan landschappen zoals ze zelden in de Ardennen worden aangetroffen. Het is ongetwijfeld niet zonder enige schroom dat het zichzelf het " kleine Zwitserland van Namen" noemt. Er zijn geen hoge bergen of prestigieuze meren, maar ontelbare beekjes die door de beboste heuvels stromen om de Semois te doen zwellen. 

Waarom Vresse-sur-Semois bezoeken?

Er zijn veel redenen om Vresse-sur-Semois te bezoeken. Het dorp is een geweldige plek om te relaxen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van de Ardennen. Het is ook een goed uitgangspunt om de regio te verkennen, met veel wandel- en fietspaden in de buurt. Vresse-sur-Semois herbergt ook een aantal historische sites, waaronder de ruïnes van een kasteel en een romaanse kerk. Ten slotte heeft het dorp een levendige folklore-traditie, met een aantal festivals en evenementen die het hele jaar door worden gehouden.

Het dorp

Vresse-sur-Semois is een klein dorpje met ongeveer 2.500 inwoners. Het centrum van het dorp is geclusterd rond de Semois en herbergt een aantal winkels, restaurants en cafés. Er zijn ook een paar hotels en pensions in het dorp.

Geschiedenis

Vresse-sur-Semois heeft een lange en rijke geschiedenis. Het dorp wordt voor het eerst in schriftelijke bronnen vermeld in de 11e eeuw. In de middeleeuwen was Vresse-sur-Semois een deel van het Hertogdom Luxemburg.

Omgeving

Vresse-sur-Semois ligt in een mooi deel van de Ardennen. Het dorp is omgeven door bossen, heuvels en rivieren. Er zijn een aantal wandel- en fietspaden in de omgeving, die een prachtig uitzicht bieden op het omliggende landschap.

Enkele van de meest populaire wandelpaden in de omgeving zijn de "Sentier des Nutons", een rondwandeling die door enkele van de bossen en grotten waar de Nutons zouden wonen loopt.

Vresse-sur-Semois is ook een goed uitgangspunt om de andere dorpen in de omgeving te verkennen. Enkele van de meest populaire nabijgelegen dorpen zijn Bouillon, dat de thuisbasis is van een middeleeuws kasteel, en Rochefort, dat bekend is om zijn abdij.

Dingen te doen in Vresse-sur-Semois

Er zijn een aantal dingen te doen in Vresse-sur-Semois. Hier zijn een paar suggesties:

 • Maak een wandeling of fietstocht door de omliggende omgeving.
 • Bezoek de nabijgelegen dorpen Bouillon en Rochefort.
 • Huur een kajak of kano en verken de rivier Semois.
 • Bezoek het "Musée de la Vie Ardennaise" (Museum van het Ardennenleven) in Bouillon.
 • Bezoek de "Grottes de Han" (Han Caves), die een van de meest populaire toeristische attracties in de Ardennen zijn.
 • De Saint-Lambert-brug

is een emblematisch monument van Vresse, dat vele schilders en fotografen heeft geïnspireerd. Genesteld in weelderig groen, met drie onregelmatige bogen en een smal dek, is zijn oorsprong versmelt met de nevelen van de tijd. De brug die vandaag de Petit-Fays-stroom overspant, werd gebouwd in 1774. Hij leidde naar een doorwaadbare plaats die naar het dorp Laforêt leidde en gaf aanleiding tot een zeer merkwaardige legende... Tijdens de kerstening van de regio verspreidde Saint Lambert zijn geloof op Vresse, terwijl Sint Agathe dat deed in Laforêt. Saint Lambert, jaloers op zijn buurman, kwam op het idee om zijn rivaal de toegang tot zijn dorp te verbieden. Omdat hij alleen te voet of te paard reisde, terwijl Sint-Agatha alleen met paardenkoetsen reisde, liet hij een brug bouwen die zo smal was dat zijn concurrent het onmogelijk vond om het goede woord op zijn grondgebied te komen prediken.    

 • Een kilometerje verder staat de Claiesbrug.

Deze steekt de Semois over bij Laforêt. Dit rustieke werk is opgebouwd uit gevlochten panelen met haagbeukentakken en geplaatst op fragiele pilaren op de bedding van de rivier. Het wordt alleen gebruikt tijdens perioden van laag water, dus het wordt elk voorjaar herbouwd en aan het einde van de zomer afgebroken. Het stelt wandelaars nu in staat om naar de rechteroever van de rivier over te steken en Vresse te voet te bereiken. 

Wat uw interesses ook zijn, u vindt zeker iets om te doen in Vresse-sur-Semois. Het dorp is een ideale plek om te relaxen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van de Ardennen, of om de rijke geschiedenis en cultuur van de regio te verkennen.

Ons apparthotel Au Pied de Vigne is gelegen op slechts enkele meters van de Semois.

Lees ook onze andere artikels:

 1. Ontdek de 5 beste hotels in Vresse-sur-Semois (aupieddevigne.be)
 2. Wandelingen in en rond Vresse-Sur-Semois (aupieddevigne.be)
 3. De 5 beste wandelingen in en rond Vresse-sur-Semois (aupieddevigne.be)
 4. Wandelen, fietsen en mountainbiken in Laforêt, België (aupieddevigne.be)
 5. De tabaksroute in Vresse-sur-Semois, een ntdekking per auto (aupieddevigne.be)
 6. Vresse-sur-Semois: de perfecte plek voor mountainbiken (aupieddevigne.be)
 7. Fietsverhuur in Vresse-sur-Semois: alles wat u moet weten (aupieddevigne.be)
 8. Vresse-sur-Semois, de ideale bestemming voor het hertenbronst (aupieddevigne.be)
 9. Vresse-sur-Semois: De ideale mountainbikebestemming in België (aupieddevigne.be)
 10. Vresse-sur-Semois: al uw vragen beantwoord (aupieddevigne.be)